رتبه مشاور معدن
تعیین صلاحیت شرکت و دسته بندی عوامل فنی و اجرایی آن را رتبهبندی یا گرید میگویند. به بیانی سادهتر میتوان گفت رتبهبندی به معنای تعیین کیفیت و توان یک شرکت است. رتبهبندی شرکتها در ۵ بخش اعم از اخذ رتبه مشاور، اخذ رتبه انفورماتیک، اخذ رتبه پیمانکار، رتبهبندی انبوه سازان و همچنین رتبه بندی شرکتهای EPC صورت میگیرد.
منظور از دریافت رتبه مشاور معیاری است که توان و شایستگی مشاورین را برای انجام مطالعات، طراحی و همچنین نظارت بر کارهای گوناگون نمایش میدهد. به عبارتی رتبهبندی شرکت مشاور، مدرکی است که صلاحیت و شایستگی شرکت را در حیطه خدمات مشاورهای اعلام مینماید. باید توجه داشته باشید که به منظور رتبهبندی شرکتهای مشاور افزون بر اینکه نیروهای فنی و مهندسی مورد ارزیابی قرار میگیرند امکانات فنی و نرم افزاری آن شرکتها هم بررسی میشوند.
درجه بندی شرکت مشاور
شرکتهای مشاور درجهای بین ۱ الی ۳ دریافت میکنند. بهترین درجه، یک و ضعیفترین درجه، ۳ میباشد. انجام کارهایی از قبیل صدور رتبه، تمدید و نیز ارتقای آن، که مربوط به اخذ رتبه مشاور میباشد بر عهده معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری است که از طریق سامانه سجات صورت میگیرد.
دریافت رتبه مشاور در رشتههایی از قبیل صنعت و معدن، مهندسی آب، انرژی، معماری و شهرسازی، پست و مخابرات، مطالعات کشاورزی، راه و ترابری، نفت و گاز و گروه تخصصهای مشترک انجام میشود. اخذ رتبه سبب اعتبار بخشی به یک شرکت میشود. شرکتهایی که دارای رتبه بهتری هستند مشتریهای بیشتری را به سوی خود جذب میکنند. چرا که همانطور که قبلا هم اشاره شد، رتبهبندی میزان توانایی شرکتها را نشان میدهد. در ادامه با رتبه مشاور معدن و شرایطی که برای اخذ آن مورد نیاز است بیشتر آشنا خواهید شد.
اخذ رتبه مشاور معدن
همانطور که قبلا هم اشاره شد رتبه بندی شرکت مشاور، مدرکی است که صلاحیت و شایستگی شرکت را در حیطه خدمات مشاورهای اعلام مینماید. رتبهبندی مشاوران در گروه معدن به سه تخصص اعم از تخصص کانهآرایی و فرآوری مواد، تخصص پیجویی و اکتشاف معادن و تخصص آمادهسازی و بهرهبرداری معادن تقسیم میشود.
حداقل شرایط مورد نیاز جهت دریافت رتبه مشاور در گروه معدن
عواملی از جمله تجربه کاری شرکت، نیروی انسانی دارای تخصص و همچنین ساختار مدیریتی و پشتیبانی هر کدام دارای امتیاز میباشند بنابراین طبق امتیازهایی که دارا هستند از عوامل تعیین صلاحیت مشاوران میباشند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ رتبه مشاور معدن
برای دریافت رتبه مشاور بایستی مدارک زیر را فراهم نمائید:
- کپی مدارک شناسایی اعم از کارت ملی و شناسنامه و مدارک تحصیلی.
- گواهی تامین اجتماعی.
- مدارک ثبت شرکت که شامل اساسنامه، روزنامه رسمی کشور، تقاضانامه و شرکتنامه میباشد.
- آخرین صورتجلسه سهامداران البته در صورتیکه متقاضی حقوقی میباشید.
- گواهی رتبه قبلی البته در صورتیکه دارای رتبه قبلی هستید.
- کپی و اصل مدارک تحصیلی البته برای کارشناس سازمان.
- کپی پایان خدمت؛ چنانچه در سه سال گذشته فارغالتحصیل شدهاید.
- اظهارنامه مالیاتی شرکت که در برگیرنده جدول سود و زیان و ترازنامه میباشد.
- تعهدنامهای مبنی بر عدم دخالت کارمندان دولت.
- نشانی محل سکونت و شماره تماس افرادی که امتیاز آور هستند و نیز سهامدارانی که دارای پنج و یا کمتر از پنج درصد سهام هستند(لازم به ذکر میباشد که این لیست بایستی در سربرگی که دارای آدرس و تاریخ است تایپ گردد).
- تاییدیه کارکردها که در بردارنده آخرین صورت وضعیت تایید شده توسط کارفرمای اصلی است، حساب بیمه، سند ذی حسابی و گواهی تکمیل پروژه که در سربرگ کارفرما تایپ شده است.
لازم به ذکر است که مشاوران حقیقی و حقوقی برای ثبت نام باید به سامانه ساجات به آدرس www.sajat.mprog.ir مراجعه نموده و اسناد مورد نیاز را بارگذاری کنند. پس از اینکه مدارک ارسالی مورد تایید واقع شد بایستی به مرجع صدور رتبه مراجعه نمایند و مدارک مورد نیاز و نیز مدارکی که امتیازآور است تسلیم کنند تا بعد از طی مراحل اداری بتوانند رتبه مشاور را دریافت نموده و تاییدیه صلاحیت مشاوره فنی مشاوره خود را اخذ کنند.
شرایط اخذ رتبه ۳ مشاور معدن
چنانچه شرکتهای مهندسین مشاور اخذ رتبه ۳ را تقاضا کرده باشند، نیازمند تجربه کاری نیستند(به استثنای تخصص مقاوم سازی). از شرایط اصلی اخذ رتبه در این پایه این است که طبق تخصصی که مورد نظر است، بایستی سه نفر دارای مدرک حداقل کارشناسی مطابق با جدول رشتههای مورد قبول هر تخصص باشند که در آئین نامه صلاحیت مهندسین مشاور درج شده است. گفتنی است که طبق نوع تخصصی که این افراد تقاضا کردهاند میزان سوابق کاری آنها متفاوت خواهد بود.
شرایط اخذ رتبه ۲ مشاور معدن
در این پایه تعداد مهندسان، بر اساس تخصصی که مورد تقاضا بوده است مشخص میشود با این همه در حالت کلی به وجود حداقل ۳ و حداکثر ۳ نفر با مدرک حداقل کارشناسی و مطابق با جدول آئین نامه نیاز است. سوابق کاری که این افراد دارند مطابق با تخصصی که تقاضا نمودهاند و نیز تحصیلات تکمیلیاشان(البته در صورت وجود) قابل تغییر است بنابراین بایستی حتما حداقل ۳ سال سابقه کار مفید و مرتبط داشته باشند. یکی دیگر از شرایطی که باید برای اخذ رتبه ۲ مشاور فراهم شود، داشتن تجربه کاری میباشد.
حداقل میزان تجربه کاری که برای تخصصهای مختلف نیاز است متغیر میباشد. افزون بر این باید به منظور امتیازدهی، قراردادهای مشاورهای معادلسازی شوند. به این معنا که طبق عواملی از جمله ماهیت، نوع کار، زمان شروع و همچنین زمان پایان کار در مبالغ قراردادها یک سری ضرایب کاهشی و افزایشی انجام میشود. پس در حالت کلی باید اذعان داشت پس از برابرسازی داشتن مبلغ حداقل ۸۱۰۰ و حداکثر ۲۱۰۰ میلیون ریال تجربه کاری لازم است.
شرایط اخذ رتبه ۱ مشاور معدن
جهت تقاضا برای اخذ رتبه ۱ مشاور، شرکت درخواستکننده باید در کارمند امتیازآور خود دارای ۳ الی ۷ نفر کارشناس با مدرک تحصیلی مرتبط باشد. البته باید گفت که تعداد اعضای امتیازآور مطابق با تخصص درخواستی متغیر است. افزون بر این شرکت بایستی در ۲۴ سال اخیر، پس از برابرسازی به میزان حداقل ۱۶۱۰۰ و حداکثر ۳۶۱۰۰ میلیون ریال تجربه کاری داشته باشد.
داشتن پروژه مهم، افزون بر شرایط مذکور، دیگر شرط لازم برای دریافت رتبه ۱ مشاور میباشد. پروژه مذکور باید دارای حداقل میزان مشخصی باشد_البته باید اذعان داشت که برای تخصصهای مختلف، متغیر میباشد_ و حتما بایستی در زمینه طراحی باشد.