افزایش سرمایه شرکت
بعد پروسه ثبت شرکت افزایش سرمایه شرکت یکی از راههایی است که منجر به تامین منابع مالی شرکتها میشود. شرکتها با اهدافی از قبیل توسعه فعالیتهای خود و همچنین حفظ قدرت رقابت خود و یا افزایش آن مبادرت به افزایش سرمایه میکنند. علاوه بر این، در بعضی مواقع این امر با هدف اصلاح و پیشرفت ساختار مالی شرکت انجام میشود. این تامین منابع مالی شرکتها به روشهای مختلفی انجام میگیرد. در مقاله پیش رو سعی داریم که به معرفی این روشها بپردازیم امیدواریم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
روشهای افزایش سرمایه شرکت
از روشها و راههای بسیار زیادی میتوان برای افزایش سرمایه شرکت بهره برد اما بر اساس قانون تجارت، صدور سهام جدید و بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود اصلیترین روشهای آن میباشند.
۴ روش برای افزایش سرمایه شرکت از طریق راههای ذکر شده در بالا وجود دارد که این روشها عبارتند از:
- مطالبات نقدی حال شده اشخاص از شرکت به سهام جدید تبدیل شود: این روش بهترین نوع افزایش سرمایه شرکت میباشد. در این حالت باید همه مدارک و سندهای مربوط توسط بازرس شرکت هم امضا شده باشد.
- مبلغ اسمی سهم به صورت نقدی پرداخت شود: در این روش افزایش سرمایه شرکت سهامداران قادر هستند مقدار سرمایه شرکت را با مبلغ نقدینگی که دارند افزایش دهند.
- اوراق قرضه به سهام تبدیل شود: از آنجائیکه اوراق قرضه به رسمیت شناخته نشده است برای افزودن آن در پروسه افزایش سرمایه هم موضوعیتی نخواهد داشت.
- سود تقسیم نشده حاصل از ارزش سهام جدید به سرمایه شرکت منتقل شود: بر اساس قانون ۱۴۰ قانون تجارت منتقل کردن هرگونه پسانداز قانونی به مبلغ سرمایه شرکت ممنوع است.
گفتنی است که شرکتها برای افزایش سرمایه میتوانند از یکی از روشهای بیان شده و یا از ترکیبی از آنها به طور همزمان استفاده کنند.
در ادامه با دو روش افزایش سرمایه از طریق مطالبات حال شده و افزایش سرمایه از طریق داراییها بیشتر آشنا خواهید شد.
افزایش سرمایه از طریق مطالبات حال شده
همانطور که قبلا هم بیان شد یکی از راههای افزایش سرمایه شرکت آورده نقدی و مطالبات حال شده است. شرکتها در حین فعالیت بنا به دلایل مختلفی نیازمند وجه نقد میشوند. به طور مثال امکان دارد تصمیم داشته باشند فضای تولید خود را بزرگتر کنند و یا اینکه سرمایه در گردش خود را افزایش دهند. در این حالت شرکت برای تامین منابع مالی خود دو راه پیش رو دارد: یک راه این است که از بانک وام بگیرد و یا اینکه از سهامداران خود تقاضای سرمایهگذاری جدید کند. واضح و مبرهن است که راه دوم مناسبتر است زیرا چنانچه از بانک وام بگیرد مجبور است که مبلغ وام دریافتی را همراه با سودی که دارد به بانک برگرداند. از این رو شرکتها ترجیح میدهند که وجه مورد نیاز خود را از طریق سرمایه گذاری مجدد سهامداران اخذ نمایند.
به این نوع افزایش سرمایه، افزایش سرمایه از آورده نقدی گفته میشود. راندمان و آثاری که این روش برای افزایش سرمایه شرکت دارد در دراز مدت دیده میشود. گفتنی است که در افزایش سرمایه از نوع آورده نقدی، سهامی با عنوان حق تقدم منتشر میشود. حال ممکن است این سوال برایتان پیش آید که منظور از حق تقدم چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در افزایش سرمایه از نوع آورده نقدی ترتیبی در نظر گرفته شده است که در آن افرادی که تا پیش از مجمع فوقالعاده، سهامدار شرکت بودهاند در مقایسه با دیگر افراد شرکت، برای افزایش سرمایه شرکت اولویت بیشتری داشته باشند. از این رو سهام حق تقدم به سهامی گفته میشود که از طرف شرکت منتشر میشود.
نکته مهم افزایش سرمایه
حال این سوال پیش میآید که منظور از مطالبات حال شده چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که: به طلبی که سهامداران به هر نحوی از شرکت دارند، مطالبات حال شده میگویند. هنگام افزایش سرمایه سهامداران قادر هستند به جای وارد کردن پول به شرکت، از آن مبلغی که از شرکت طلب دارند برداشت کنند.
به طور مثال چنانچه قرار باشد تمامی سهامداران به منظور افزایش سرمایه نفری مبلغ ۲ میلیون تومان به حساب شرکت واریز کنند در اینجا سهامداری که از شرکت طلب دارد میتواند اعلام کند که سهم واریزیاش را از روی طلبی که از شرکت دارد بردارند. به طور معمول شرکتها، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران را با هم به انجام میرسانند ولی شرکت میتواند افزایش سرمایه را تنها از یکی از حالات به انجام برساند. البته باید اذعان داشت چون همه سهامداران از شرکت طلب ندارند و یا اینکه همه سهامداران تمایل ندارند وجه نقد وارد شرکت کنند معمولا این دو را با هم ترکیب مینمایند.
افزایش سرمایه از طریق دارایی ها
در روش افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی داراییها، شرکتها به بررسی مجدد دارایهای ثابت خود اعم از ساختمان، زمین، سرمایهگذاریها، ماشین آلات و تجهیزات و … میپردازند. این کار سبب بروز رسانی ارزش دارایهای شرکت در ترازنامه میشود. این امر موجب میشود که شرکتها بتوانند تسهیلات مالی و اعتباری بیشتری اخذ کنند و یا اینکه قراردادهای بهتری با شرکا ببندند.
لازم است بدانید که باید در ترازنامه، معادله حسابداری برقرار باقی بماند. جهت تحقق این امر باید سرمایه شرکت افزایش یابد چرا که بدهیهای شرکت تغییری نکرده است. در این روش هیچ وجهی وارد شرکت نمیشود و تنها در صورتهای مالی شرکت یک عملیات حسابداری انجام میگیرد. لازم است بدانید که در این روش چنانچه تعداد سهام شما افزایش پیدا کند به همان میزان افزایش، قیمت آن کاهش مییابد که در نهایت منجر به این میشود که در داراییهای شما تغییری حاصل نشود.
پس در نهایت باید گفت که در این روش منابع جدیدی وارد شرکت نمیشود و همانطور که قبلا هم ذکر شد تنها در ترازنامه، اطلاعات مالی مربوط به شرکت بروز میشود. افزون بر این باید گفت که در این روش با توجه به درصد افزایش سرمایه، سهامداران دارای سهام جدیدی میشوند که بعد از ثبت افزایش سرمایه میتوانند آن را نگه دارند و یا بفروشند.
مدارک مورد نیاز برای افزایش سرمایه شرکت شرکتهای سهامی
معرفی نامه نمایندگان، کپی گزارش بازرس قانونی، اساسنامه شرکت، نامهای حاکی از عدم مشمولیت از سازمان بورس، معرفی سهامداران و آگهی ثبت تغییرات شرکت مهمترین مدارکی هستند که به منظور افزایش سرمایه شرکت مورد نیاز میباشند.